כל השאלות החשובות שרציתם לשאול, מה זה ביטקוין? מי יצר אותו? למה ביטקוין נוצר? מי מנהל את הביטקוין שלנו? מה זה רשת הבלוקצ'יין? וכיצד ממשלות ובמיוחד ישראל מתייחסות לביטקוין, כל זה בכתבה.

מה זה ביטקוין?
ביטקוין הוא "מטבע מבוזר" אשר אינו כפוף לגוף מרכזי או למדיניות מוניטרית של ממשלות.
מי יצר את הביטקוין?
גרסתו הראשונה של הביטקוין פותחה עוד בנובמבר 2008 על ידי אדם המכנה עצמו בשם בדוי "סאטושי נקאמוטו" (Satoshi Nakamoto).
השימוש הראשון בביטקוין נעשה בפעם הראשונה רק בינואר 2009.
למה ביטקוין נוצר?
להבדיל מכסף מסורתי, ביטקוין הוא מטבע של העם ואינו תלוי בגוף מרכזי או ישות לניהול המטבע הדיגיטלי.
במקום זאת, הביטקוין הוא רשומה בקובץ ציבורי המוכנה "בלוקצ'יין", אשר ניתן להשתמש בו (להעבירו מאדם לאדם) בעזרת תוכנה המוכנה "ארנק דיגיטלי" תוך שימוש ביומן מבוזר(בלוקצ'יין).
מערכת הביטקוין מבטיחה שהתשלומים יבוצעו באופן תקין כך שסכום שהועבר בתשלום אכן נגרע מארנק דיגיטלי של השולח והתווסף לארנק היעד.
מי מנהל את הביטקוין?
הכסף המסורתי(דוגמא שקל, דולר או אירו) מנוהלים על ידי ממשלות, לעומת זאת הביטקוין מנוהל על ידי תוכנת קוד פתוח שאינה בשליטת גורם אחד אלה "בשליטת הבלוקצ'יין" אשר היא תוכנה שכל אדם בעל מחשב יכול להתקינה אצלו, התוכנה הינה מנגנון קריפטוגרפיה ורשת תקשורת עמית לעמית.
מה עושה התוכנת הבלוקצ'יין בפועל?
התוכנה דואגת לאשר את העסקאות אשר מבוצעות בין משתמשי המטבע, כאשר שומרת אצלה עותק של כל עסקאות המשתמשים ודואגת לאמת את ביצוע העסקה מול מחשבים נוספים ברשת שגם להם יש עותק של כל עסקאות המשתמשים ובכך "התוכנה" מבטיחה כי לאדם א' אשר העביר לאדם ב' סכום ביטקוין כלשהו, אכן לאדם א' יש את הסכום בארנקו.
מה האינטרסט של אנשים להתקין בלוקצ'יין אצליהם?
נכון להיום, עדיין לא נוצרו כל מטבעות הביטקוין בעולם, תהליך ההנפקה שלהם יעשה באיטיות עד לשנת 2140, אותם אנשים אשר יתקינו אצליהם את המערכת ניהול העסקאות(בלוקצ'יין) יקבלו ביטקוין בעבור אותן עסקאות שעוברות אליהם ברשת, תהליך המכונה כריה, ובכך נותן המטבע את האינטרסט לאנשים להחזיק את "המערכת הבנקאית" של הביטקוין אצליהם בבית ומתגמל אותם עבורה במטבעות ביטקוין נוספים שנוצרים בתהליך.
כיצד הממשלות מתיחסות לביטקוין?
היחס של ממשלות העולם לביטקוין כולל ישראל הוא אמביוולנטי, ורגולטורים טוענים כי הוא משמש אנשים לפעילות בלתי חוקית.
למרות זאת, מרבית מדינות העולם לא אסרו על שימושו!
ביפן לדוגמא החל מאפריל 2017 הביטקוין הוכר כאמצעי תשלום במדינה אך לא נחכה מטבע חובה לצרכנים.
באל סלוודור בשנת 2021 הפכה המדינה הראשונה בעולם אשר הכירה בו כמטבע ואף חייבה בתוך 90 יום את כל בעלי העסקים לקבלו והגדירה אותו בהליך חוקי כמטבע רשמי בנוסף למטבע המסורתי הקיים כבר ונשלט על ידי המדינה.
מה לגבי מעמד הביטקוין בישראל?
בנק ישראל, אגף שוק ההון, ביטוח וחיסכון, רשות המיסים, הרשות לניירות ערך והרשות לאיסור הלבנת הון ומימון טרור בפברואר 2014 התייחסו לראשונה לסוגיה הזו באופן רשמי.
בהודעתם ציינו הרגולטורים כי ישנם היבטים של הסוגיה שעדיין נבחנים, אך הם רואים בחובתם להדגיש לציבור את הסיכונים הרבים המצויים בשימוש במטבע הביטקוין ובסחר בו.
עם זאת, באוגוסט 2014 הוקם צוות משרדי בנושא מטבעות וירטואליים מבוזרים (ביטקוין, אתריום ועוד…) ובראשו יעמוד ראש מחלקת המחקר של בנק ישראל מאז ועד היום אין איסור על קניה או מכירת ביטקוין!
באוגוסט 2017 הוקמה ועדה ברשות לניירות ערך לבחינת אסדרה של "הנפקת מטבעות דיגיטלים מבוזרים לציבור", ומתוקף תפקידה היה לבחון את החוק לניירות ערך על הצעות והנפקות לציבור בישראל המבוססות על רישום מבוזר של מטבעות דיגיטלים. הוועדה התנהלה ברשותם של ד"ר גיתית גור גרשגורן, ועו"ד מוטי ימין.
במרץ 2018 פורסמו מסקנות הביניים של הוועדה, המסקנות כללו פירוט של שלושה מסלולי גיוס יעודיים של מטבעות דיגיטלים, וכן סוגיות נוספות הנוגעות לחוקיות אפשרית בעתיד, לבסוף הוועדה חילם בדרך הבאה:
- מטבעות דיגיטלים המקנים זכויות דומות לניירות ערך ונקראים גם Security Tokens = הם יחשבו לנייר ערך.
- מטבעות דיגיטלים המגלמים זכות למוצר או שירות ונרכשים למטרת צריכה ושימוש בלבד (ולא למטרת השקעה) ונקראים Utility Tokens = הם לא יחשבו לנייר ערך.
- מטבעות דיגיטלים שמטרתם לשמש כאמצעי תשלום(סליקה או סחר חליפין בלבד) ואף אינם מקנים זכויות נוספות (כגון הבטחה לתשואה כלשהי או בעלות בנכס נוסף) ואינם נשלטים על ידי גורם מרכזי, ונקראים גם Currency Tokens = הם לא יחשבו לנייר ערך.
0 Comments